Lectura de vară poate fi privită ca o corvoadă de mulți elevi, dar nu trebuie să fie așa.

Odată cu cerințele multor școli pentru lectura de vară și timpul suplimentar necesar acestei lecturi, lectura de vară a devenit o parte esențială a fiecărui an școlar. De ce? Elevii care nu citesc în timpul verii pot pierde mai mult de jumătate din beneficiile lecturii efectuate în timpul anului școlar.

În plus, elevii care citesc douăzeci de minute pe zi își îmbunătățesc vocabularul cu mii de cuvinte noi. Pentru a ține pasul la școală - și a experimenta plăcerea lecturii – programele de lectură de vară reprezintă o modalitate foarte bună de a obține copii doritori de carte.

Vestea bună e că elevii nu trebuie să citească "doar clasicele" pentru a-și îmbunătăți abilitățile și interesul pentru lectură în timpul lunilor de vară. Iată aici trei moduri prin care puteți stabili obiective de lectură pentru vară și să faceți lectura de vară distractivă pentru copiii Dvs.

1. Alegeți cărțile de lectură împreună cu copiii

Ori de câte ori este posibil, copiii ar trebui să aibă un cuvânt de spus legat de opțiunile lor de citire.

In timp ce multe școli oferă o listă de potențiale selecții, elevii au de multe ori libertatea de a-și alege propriile cărți din această listă. Mergeți împreună cu copiii la școală, la bibliotecă, sau la librării pentru a căuta potențiale selecții. Uitați-vă la copertă, citiți partea din spate, și poate chiar lecturați câteva pagini.

Elevii trebuie încurajați să facă propriile alegeri cu privire la ceea ce ar putea să-i bucure în lectura din timpul lunilor de vară. Chiar și pentru clasele care au liste specifice de citire, această oportunitate de explorare poate face copiii să fie entuziasmați să citească acele cărți "necesare".

2. Purtați discuții cu copiii pe marginea lecturilor citite

Cititorii din lumea reală nu doar bifează lista de lectură, ci vorbesc despre cărțile pe care le iubesc și motivele pentru care le iubesc. Implicați-vă copii și elevii în conversații despre lectură, despre ceea ce citesc și despre ce le place - sau nu - în povestire. Aceste conversații pot fi punți de legătură semnificative cu profesorii și părinții.

Astfel, elevii devin implicați în lectură într-un mod autentic. Acest mod de abordare a lecturii le permite copiilor să-și împărtășească entuziasmul și să-și dezvolte o dragoste adevărată față de lectură, și compensează totodata, într-un mod plăcut, necesitatea redactării rezumatelor pe baza lecturii.

3. Conectați lectura la lumea reală

Deoarece s-ar putea să nu fim în măsură să “sărim” într-un avion către o locație menționată într-o carte, folosind internetul pentru cercetare și conexiuni suplimentare, putem face într-adevăr ca o carte să prindă viață.

Este acțiunea cărții stabilită în celălalt colț al țării sau în străinătate? Nici o problemă! Folosiți serviciile de hărți si site-urile web pentru a arăta copiilor cum ar arăta cadrul general al cărții. Lăsați elevii să exploreze concepte legate de ceea ce citesc, astfel lectura devenind mai interesantă și mai semnificativă.

Desigur, s-ar putea să fiți suficient de norocoși să trăiți în apropierea unui edificiu sau a vreunui loc menționat într-o carte sau o poveste. Dacă este așa, luați în considerare o excursie pentru a explora și a învăța.