Înainte de a putea aborda subiectul despre strategiile de predare pe care ar trebui să le folosească dascălii secolului 21, trebuie să aruncăm mai întâi o privire la ceea ce este învățarea în secolul 21.

Termenul "învățarea în secolul 21" a fost folosit pentru a descrie abilitățile pe care elevii trebuie să le stăpânească, cum ar fi abilități de rezolvare a problemelor, abilități de gândire critică și instruire digitală. Unii se mai referă la acest concept ca abilitatea de a colabora, de a comunica, și de a demonstra, abilități care vor ajuta în mod esenţial elevii să-şi croiască un drum în viitor.

Conceptul despre învăţarea în secolul 21 este deschis la interpretare și controverse. Dar ce putem spune este că dascălii de astăzi au nevoie să utilizeze strategii de predare pentru a dota elevii cu caracteristicile și abilitățile care îi vor ajuta să trăiască în această lume tehnologică, în continuă schimbare.

Singurul mod în care se poate face acest lucru este prin a avea propriile caracteristici și abilități ale secolului 21. Aici sunt 5 dintre cele mai importante strategii de predare pe care dascălii secolului 21 ar trebui să le aibă în clasa de astăzi.

1. Strategii de predare pentru a putea învăţa toți elevii

A fi dascăl în secolul 21 înseamnă înseamnă a avea capacitatea de a preda, ajungând la toți elevii. Aceasta se referă la abilitatea de a diferenția învățarea, pentru ca toți elevii să poată învăţa folosind capacitatea proprie sau nivelul lor de pregătire. În clasele de astăzi, dascălii au învăţat că elevii recepţionează cel mai bine atunci când li se explică la nivelul lor specific.

Howard Gardner, în Teoria inteligenței multiple, spune că toată lumea se încadrează într-una sau mai multe dintre cele opt tipuri inteligențe, prezentate în acea lucrare. Un dascăl eficient al secolului 21 trebuie să aibă capacitatea de a preda și de a ajunge la fiecare caracteristică și abilitate a fiecărui elev din clasă.

2. Fiţi gata să implementaţi tehnologia

Abilitatea de a nu doar învăța despre noile gadget-uri educaționale, care vor ajuta elevii să învețe mai bine și mai rapid, ci de a ști cum se folosesc și de a implemanta astfel de gadget-uri în sala de clasă este o abilitate esențială a unui dascăl al secolului 21.

Un dascăl eficient va avea know-how-ul și mijloacele necesare pentru a pune în aplicare în mod eficient și a încorpora tehnologia în sala de clasă, într-un mod productiv pentru toți elevii.

3. Fiţi gata să îmbunătăţiţi relaţiile dintre elevi

Într-o lume digitală în care elevii pot număra prietenii pe care îi au după numărul către like-uri pe care le primesc pe Facebook, este esențial, acum mai mult ca niciodată, ca dascălii să cultive relațiile sănătoase în rândul elevilor lor.

Un dascăl eficient va avea capacitatea de a facilita relațiile interpersonale în clasă, astfel încât elevii vor avea un sentiment de comunitate și să poată comunica cu colegii lor şi altfel decât prin reţelele de socializare.

4. Fiţi gata pentru gândirea înainte

Un dascăl al secolului 21 este capabil să anticipeze viitorul și să-l planifice. Ei sunt capabili să-şi îndrume elevii pentru a se asigura că aceştia îşi vor putea croi drumul lor prin această lume tehnologică, în continuă schimbare. Ei au capacitatea de a pregăti elevii pentru necunoscut, pe baza tendințelor actuale și a tehnologiei.

5. Fiţi gata să îmbrăţişaţi schimbarea

Capacitatea de a îmbrățișa schimbarea este o caracteristică esențială a unui dascăl al secolului 21. Odată cu schimbările rapide ale tehnologiei și modul în care elevii învață, dascălii trebuie să fie în măsură să îmbrățișeze schimbările și să se adapteze la ele, nu numai în tehnologie, ci şi în educație.

Tehnologia se schimbă zilnic, așa cum se întâmplă şi cu noile strategii de predare, tehnicile de evaluare sau modul în care suntem capabili să învățăm și să comunicăm cu ceilalți. Un dascăl eficient al secolului 21 are capacitatea de a se adapta şi de a îmbrăţişa orice și tot ce e eficient.

Pe scurt, dacă cadrele didactice îşi alocă timp pentru a modela aceste caracteristici care sunt necesare pentru a fi un dascăl eficient al secolului 21, atunci menirea de a ajuta elevii să dobândească abilitatea de a trăi și să se descurce într-o lume care este mereu în schimbare, este îndeplinită.

Având capacitatea de a adopta o tehnologie sau orice apare în calea lor, anticipând viitorul elevilor lor, învațând să ajungă la toți elevii, având capacitatea de a promova relații reale, autentice în vremurile în care tehnologia a preluat puterea, precum asumarea de a fi pe viaţă o persoană care învaţă, face din cadrele didactice, dascălii eficienţi ai secolului 21.