Articol preluat de pe www.aspireteachers.ro
Sâmbătă, 14 martie 2020, s-a organizat o întâlnire ad-hoc cu peste 180 de profesori pentru a schimba idei despre cum ne putem organiza lecțiile online în această perioadă. Unul dintre liderii comunității Aspire Teachers, Carmina Vakulovski, a inițiat reuniunea online pe platforma Zoom unde am împărtășit cele mai eficiente instrumente de predare online, interacțiune live și colaborare între profesori și elevi, astfel încât să mutăm școala acasă.
Pe fundalul pandemiei de coronavirus, care a împins multe state să închidă școlile pe o perioadă care se poate extinde mai multe săptămâni, profesorii din România sunt acum provocați să se adapteze rapid și să transmită un mesaj important elevilor: învățarea continuă dincolo de școală și cu instrumente online accesibile tuturor și multă determinare, putem face progrese împreună și, mai mult decât oricând, putem încuraja elevii să învețe și să lucreze independent.
Pentru a crea niște obiceiuri de succes, conducerea fiecărei școli trebuie să coordoneze organizarea școlii online și profesorii să comunice cu fiecare clasă în parte, în grupuri de mesagerie instantă organizate în prealabil. Tot acest context înseamnă mai mult timp de pregătire și un efort mai mare de coordonare pentru profesori. Chiar dacă nu va putea fi recuperată întru totul interacțiunea din clasa fizică și nu toate orele vor putea fi organizate online, exemplele reușite ale celor care au început deja să aplice aceste măsuri arată că oricât de anevoios, procesul este fezabil, cu motivație și multă răbdare. Succesul unui astfel de demers ține întâi de toate de o planificare cât mai bună.
Mai jos vă oferim câteva soluții discutate împreună cu participanții, dar și recomandări suplimentare care vă vor ajuta să vă creați propriul kit de educație online pe care să-l testați și să-l îmbunătățiți și în viitor.
Mai multe școli au organizat deja „cancelarii online” – ședințe de coordonare cu profesorii pe platforme precum Skype, Google Meet, Whatsapp sau Facebook Messenger. Acesta e primul pas pentru a stabili calendarul online și modul cum veți comunica cu elevii.
Cel mai popular instrument de colaborare online cu aplicații care acoperă toate nevoile de comunicare și colaborare online este Google. Pentru a accesa gratuit Suita Google for Education, e nevoie ca școala să aibă un domeniu și să se înregistreze cu un cont G Suite for Education. Un singur administrator poate crea acest cont de unde poate crea adrese de email tuturor utilizatorilor pentru acel domeniu (de exemplu, ioana.mincu@scoalagalati24.ro).
În lipsa unui cont G Suite for Education al școlii, puteți folosi contul personal de Google pentru a împărtăși documente cu alții, folosind serviciul Drive unde puteți centraliza în sub-foldere materiale, pe clase sau teme, cu colegii și elevii. Pentru ca elevii să urce teme sau alte fișiere, e nevoie să aibă un cont de Google, la rândul lor. Contul de email e destinat celor peste 13 ani, altminteri părintele ar trebui să fie cel care creează și administrează contul.
Pentru a fi cât mai eficienți:
o Învățătorul comunică pe grupul de Whatsapp, Messenger sau canalul prestabilit cu părinții sau cu elevii orarul și modul de derulare a orelor.
o Puteți pregăti și împărtăși un program săptămânal cu intervalele orare în care veți organiza întâlnirile online, pe teme. Spre exemplu, luni, de la 9 la 9.50: Sesiune de organizare cu toată clasa pe Zoom, de la 10 la 10.50 ora de română pe Zoom, de la 11.00 la 12.00 Tur virtual la muzeu etc.
o Este important ca părintele sau tutorele să pregătească elevul pentru acest program și să sprijine învățătorul în organizarea activităților și temelor pentru acasă. Elevul trebuie să aibă acces la Internet de pe laptop/calculator sau telefon, căști și webcam (opțional) pentru a putea participa online.
o În cazurile unde elevii nu au acces la Internet și nu au acasă echipamentul necesar pentru a se putea conecta, ar trebui să concepeți fișe și activități speciale și să discutați cu persoana care are elevul în grijă săptămânal, pentru a vă asigura că acești copii continuă să lucreze. Puteți comunica și telefonic cu elevii și chiar dacă nu toți vor putea ține pasul, e foarte important să le arătați că vă preocupă starea fiecăruia și că aveți în continuare așteptări și sarcini clare. Chiar și așa, vor fi mulți copii care rămân izolați, iar profesorii iau în calcul deja organizarea unei școli de vară de recuperare pentru aceștia.
o E importantă coordonarea între diriginți și ceilalți profesori, cu sprijinul direcțiunii. În ședințe online, puteți planifica activitățile care pot fi susținute online în perioada următoare.
o Cea mai eficientă metodă pentru a avea o planificare care să sincronizeze activitățile profesorilor dintr-o școală și pentru a evita numeroasele grupuri de comunicare, ar fi centralizarea orarului școlii online într-un folder, pe Google Drive. Acesta poate fi organizat pentru fiecare clasă în parte, fiecare având subfolderul ei denumit 5A, 6B etc., iar separat orarul cu toți profesorii și orele alocate la fiecare clasă, ținut într-un document excel.
o La final de săptămână, calendarul fiecărei clase poate fi înnoit de către diriginte pentru săptămâna următoare, cu instrucțiunile de conectare pentru lecțiile online, completate de către profesorii care își planifică lecțiile online. Calendarul poate fi ținut într-un document Word, pe Google Drive, în folderul corespunzător clasei.
Pentru a crea un mediu de învățare cât mai aproape de o clasă reală, aveți nevoie de trei tipuri de resurse:
Dacă nu sunteți atât de familiarizați cu instrumentele online, școala nu are cont G Suite for Education și vreți să țineți orele cu ei, minimul necesar este să vă planificați lecția, să aveți pregătit materialul de prezentare digital și să folosiți o platformă de interacțiune în timp real, urmând ca pentru teme și lucru individual să găsiți o alternativă în afara instrumentelor de colaborare online (activitate bazată pe proiect, lucru individual verificat în următoarea lecție online etc.).
Rulați galeria de mai jos apăsând pe imagine
Zoom este una dintre cele mai folosite platforme de întâlniri video care de curând a eliminat limita de 40 de minute per întâlnire pentru conturile gratuite create în țările afectate de Coronavirus. Ea permite crearea gratuită a unor întâlniri online (meetings) unde puteți invita până la 100 de participanți prin intermediul unui link. Pentru a beneficia de eliminarea limitei de 40 de minute, trebuie să vă înscrieți cu emailul școlii aici, nu cu contul personal, iar toți cei care își creează conturi pe Zoom folosind adresa școlii vor putea organiza întâlniri din conturile lor.
Elevii nu au nevoie de niciun cont, ci trebuie doar să acceseze linkul primit, să descarce aplicația Zoom pe calculator sau mobil și să se conecteze cu un microfon și sau/webcam. Atunci vor intra într-o întâlnire online unde pot comunica prin mesaje pe chat cu profesorul, pot vedea ce le împărtășește profesorul de pe ecranul său (opțiunea share screen), se pot vedea și auzi reciproc dacă au microfoane și camere web instalate pe aparatul pe care îl folosesc.
Pașii pentru a crea întâlniri prin Zoom:
Pentru a accesa întâlnirea, elevii trebuie să apese pe link-ul primit:
Puteți porni întâlnirea din contul de Zoom, accesând opțiunea Start Meeting.
Atunci se va deschide fereastra unde puteți gestiona participanții, puteți porni camera web și sunetul, puteți împărtăși ecranul și modera chat-ul.
Vă recomandăm să urmăriți un tutorial (în limba română) și să organizați o întâlnire de test cu elevii pentru a vă familiariza cu aplicația și a stabili regulile înainte să folosiți platforma ca loc de întâlnire online cu elevii.
Alternativ, aplicația Webex de la Cisco care are aceleași funcționalități, poate fi folosită gratuit pentru întâlniri fără limită de durată până la 100 de participanți.
Rulați galeria de mai jos apăsând pe imagine
Aceasta este o aplicație din suita Google (for Education sau Enterprise) pe care o puteți accesa doar dacă aveți un cont de organizație (școală sau companie, de tip @educred.ro sau @scoalagalati.ro etc.).
Meet este aplicația Google similară cu Skype de la Microsoft – o platformă de comunicare instant prin video și chat, unde puteți crea un link de întâlnire, iar participanții trebuie doar să-l acceseze, fără să aibă vreun cont, pentru a putea intra în sesiunea online. Meet acceptă până la 100 participanți gratuit și oferă aceleași opțiuni ca și întâlnirea de pe Zoom: comunicare cu participanții cu video, microfon și prin chat, partajarea ecranului, activarea modului silențios pentru anumiți participanți, împărtășirea de alte link-uri prin chat.
Aici găsiți un tutorial despre cum să creați o întâlnire pe meet.google.com sau din calendarul Google.
Pentru a participa la întâlnire, elevii trebuie să acceseze link-ul fie de pe laptop (din browserul Google Chrome), fie de pe mobil (aplicația Hangouts Meet de la Google) și să aibă activate microfonul și/sau camera web.
Dincolo de întâlnirea live, veți dori să oferiți elevilor materiale extra, teme pentru acasă și să le urmăriți progresul. Printre recomandările de platforme care permit colaborarea între profesori și elevi, dincolo de ore, se numără Google Classroom, Edmodo, ClassDojo sau EasyClass.
Profesoara Ana-Maria Tudorache a explicat, pe scurt, cum folosește Google Classroom pentru a organiza activitățile elevilor pentru acasă. Acest serviciu este inclus în Google Suite for Education, pentru care orice școală se poate înscrie gratuit. Dacă școala dumneavoastră nu are această opțiune, puteți folosi Google Classroom și de pe contul Gmail personal.Puteți stabili o nouă clasă unde să postați anunțuri, să împărtășiți teme sau materiale, să publicați teste sau chestionare, urmând pas cu pas instrucțiunile pe care le găsiți în animațiile video de pe platforma creată de Google special pentru profesori: Teacher Center. Dacă alegeți opțiunea de a folosi Classroom de pe contul personal, și elevii vor avea nevoie de conturi Google pentru a putea accesa clasa online.
Pașii pentru a crea o clasă virtuală:
Folosind butonul Create se pot încărca materiale, se pot posta temele sau se pot crea teste/întrebări.
Temele sunt ușor de postat și se particularizează prin titlu, o descriere și un termen limită. În plus, se pot atașa fișiere precum: imagini, ghiduri sau filmulețe de pe YouTube. Profesorul poate evalua ulterior temele, poate pune note și adăuga comentarii pentru fiecare elev.
Am găsit online resurse utile create de Raluca Ciulei de la Love for Life pentru a ușura înțelegerea modului cum puteți folosi diferite aplicații Google pentru a colabora cu elevii și a vă organiza mai bine activitatea online, dar și alte resurse utile la diferite discipline pentru clase virtuale:
Edmodo
O alternativă la Google Classroom prin care puteți colabora online cu elevii, postând anunțuri, teme și alte resurse este Edmodo. Alături găsiți un tutorial recent despre cum puteți crea pas cu pas clase pe Edmodo la care să invitați elevi care nu au neapărat nevoie de un cont de email.
EasyClass
Profesoara Anda Laura Silea a arătat și cum funcționează platforma EasyClass, pe care a folosit-o în tandem cu Google Meet pentru a se conecta cu elevii și a colabora online, chiar și după interacțiunile live. EasyClass e un LMS (Learning Management System) care permite crearea unor clase virtuale unde pot stoca materiale online, pot gestiona sarcini, teme și pot monitoriza progresul și oferi feedback fiecărui participant online.
ClassDojo
O altă variantă gratuită de a crea o clasă online, de a nota elevii și a comunica online cu elevii este ClassDojo. Alături găsiți un scurt tutorial despre cum puteți crea o clasă folosind un cont de profesor, nota și oferi teme elevilor sau posta anunțuri și resurse.
Teste și exerciții
Am cercetat foarte mult zilele acestea platformele existente, pentru a trece viața școlară online. Am clasa a III-a și știu că nu toți copiii sunt familiari cu tehnologia. Ca să mă ajute să iau cea mai bună decizie, am început cu un chestionar dat părinților, realizat în Google Form. Acesta m-a ajutat să văd care este statusul fiecărui copil în această perioadă.
În chestionar am folosit următoarele întrebări:
În cazul meu, rezultatul este unul îmbucurător, deoarece toți copiii au acces la internet și la dispozitive digitale.
Pentru prima săptămână am ales să mă văd cu toți elevii mei, online, în intervalul orar 9-12, pe platforma Zoom.us. O oră va dura 40 de minute, iar pauza va fi de 20 minute. Am patru motive pentru care am ales această platformă:
Link-ul de conectare pentru platforma online va fi comunicat părinților pe grupul de Facebook și pe mail.
Vom lucra pentru început nu foarte complicat, ci cu cartea și caietul în față. Eu, online, o să îi îndrum spre exercițiile propuse și o să le explic acolo unde văd că întâmpină dificultăți.
Cum corectez temele?
Unele dintre ele le vom corecta online în întâlnirile noastre, sau copiii îmi vor trimite poză cu caietele lor iar eu le voi corecta în Paint sau Google Canvas, după care le voi trimite înapoi.
După ce copiii se vor obișnui cu acest timp de școală online, o să introduc și Google Classroom. De ce am ales aceasta aplicație?
Acesta este planul meu pentru următoarele săptămâni.
Astfel de crize, cum este cea provocată de CODVID-19, lansează îngrijorări reale, dar ne pune și în situația de a ne testa reziliența, dezvoltarea emoțională și nu în ultimul rând reacția la vulnerabilitate.
Dacă vorbim de educație, este un moment de răscruce, poate în sens pozitiv, pentru că a creat oportunitatea activării rapide a resurselor online disponibile și îi determină pe profesori să găsească împreună soluții alternative de a comunica cu elevii și părinții acestora, de a planifica și de a învăța altfel.
Pentru elevi și părinți, sigur este o conștientizare a cât de multe se pot face acasă cu resursele și tehnologia pe care le avem toți la îndemână și le folosim atât de puțin în scopuri de învățare, poate și crearea unui obicei de a înțelege și susține mai mult copilul și de a face parte cât mai mult timp din viața lui de școlar,
Cum ne-am organizat noi, într-o mică școală din mediul rural pentru prima jumătate de săptămână fără mers la școală?
Miercuri, la școală, a avut loc întâlnirea fizică a profesorilor unde am listat împreună prioritățile pentru învățarea la distanță cu mijloacele tehnologice/aplicațiile utilizate mai des la momentul acela și anume: activarea grupurilor de Whatsapp sau Messenger pe clase, prin introducerea tuturor elevilor și a profesorilor/învățătorilor, listă cu resurse educaționale pe care să le utilizăm și cum facem comunicarea și monitorizarea.
Pentru cadrele didactice am propus să comunicăm activ în grupul deja creat ,,cancelaria virtuală”, prin postarea unor mesaje oficiale, a unor link-uri sau resurse utile tuturor și de retransmis ulterior la clase, consultarea permanentă pentru a îmbunătăți și monitoriza procesul de învățare și comunicare online.
Cum am procedat în cele 3 zile din prima săptămână de lecții la distanță?
Am observat că elevii au fost dornici, chiar entuziasmați să lucreze în această săptămână, părinții i-au susținut și ajutat, profesoriii i-au încurajat, au comunicat foarte mult cu ei și au fost foarte atenți la reacțiile lor care au fost.
Ce ne propunem pentru următoarea săptămână?
Articol preluat de pe www.aspireteachers.ro
Nici o postare găsită