Cosul este gol

Cum schimbă radical coronavirusul modul în care facem școala.

Vom reveni vreodată la „normal”?

În doar o săptămână școlile s-au schimbat radical în toată lumea, începând ceea ce pare a fi un experiment la scară epică. Ce se întâmplă când elevii învață de acasă și profesorii se bazează pe instrumente digitale pentru învățare și evaluare? Ce se întâmplă atunci când timpul petrecut la școală nu mai contează? Și ce se întâmplă atunci când școlile și cadrele didactice sunt solicitate de autoritățile școlare să nu țină cont de prezență, un factor care a contat cel mai mult în urmă cu 1-2 luni? Astăzi trebuie să ne concentrăm pe ceea ce știu elevii, nu pe cât timp petrec în școală. Este neapărat un lucru rău?

„Este un moment extraordinar” pentru învățare, spune Andreas Schliecher, șeful educației la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). „Toată birocrația care blochează lucrurile a dispărut și oamenii caută soluții pe care nu au dorit să le vadă”, spune el. Elevii vor prelua proprietatea asupra învățării lor, înțelegând mai multe despre cum învață, ce le place și de ce sprijin au nevoie. Își vor personaliza învățarea, chiar dacă sistemele din jurul lor nu vor. „Schimbarea reală are loc în crize profunde”, spune el. „ Impulsul care se va genera nu va putea fi oprit.”

Chiar și așa, există diferențe uriașe în ceea ce privește modul în care țările sunt echipate pentru a face față acestor provocări. Conform datelor OCDE, în Danemarca, Slovenia, Norvegia, Polonia, Lituania, Islanda, Austria, Elveția și Olanda, peste 95% dintre elevi au raportat că au acces la calculator pentru sarcinile școlare. Elevii din aceste țări sunt cu adevărat norocoși.

În România, Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că peste 60% dintre elevi au acces la educația online.

Școala va îmbina învățarea clasică și cea online

Învățământul online devine obligatoriu, cu toate că, în urmă cu doar o lună de zile, ministrul Educației, Monica Anisie, explica faptul că predarea online este menită doar să asigure o legătură a elevilor cu școala.

Schimbarea de macaz ar fi trebuit să fie făcută mult mai devreme, măcar din luna februarie, pentru a le lăsa timp profesorilor să se pregătească pentru clasele online și, pe de altă parte, pentru a avea dotările necesare acolo unde este cazul, explică pentru Europa Liberă, fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea.

„Trecerea la această paradigmă înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă”, spune fostul ministru al Educației.

Prin ordinul ministrului Educației, școala online va fi monitorizată de unitățile de învățământ, cursurile devenind obligatorii. Consiliul Elevilor a criticat ordinul emis de ministrul Monica Anisie, care nu ține cont că sute de mii de elevi din România nu au acces la instrumente digitale sau la internet și nu pot participa la cursurile online organizate în perioada pandemiei de COVID-19.Monica Anisie a explicat, la Digi24 că elevii care nu au nici calculator, nici acces la internet vor recupera materia la școală, după reluarea cursurilor. În prezent, circa 240.000 de elevi se află în această situație.

Sunt sigur că tot ceea ce pot să facă părinții vor face: nu cred că au internet și nu îi lasă pe copii ca să își ia lecțiile online”, mai spune fostul ministru al Educației. În România, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar. „Varianta, care trebuie să o facem de acum încolo, este de mixare a învățării față în față cu învățarea online, pentru că ea corespunde modului în care funcționează mintea actualei generații digitale de copii care sunt în școală și care au crescut permanent cu aceste mijloace digitale”, argumentează fostul ministru al Educației.

Ce s-a întâmplat în alte țări europene?

Alte state europene au anunțat că pregătesc, în contextul pandemiei, clase mai mici, de maximum 15 elevi, completate de învățătură online, acolo unde se poate, iar întoarcerea la ore se face cu respectarea normelor sanitare și de distanțare socială pentru a se preveni înmulțirea numărului de îmbolnăviri.

Germania a început să permită elevilor să se întoarcă în școli, dar cu bănci individuale și distanțate pentru a păstra regulile de distanțare socială. În Berlin, cei mai mari elevi s-au întors luni, 20 aprilie la clasă pentru a-și susține examenele finale. Tinerii de 16 ani urmează săptămâna următoare, alte grupe de vârstă urmând în etape, în lunile următoare.

În Danemarca, care a fost printre primele țări care a impus închiderea școlilor, copiii de până la 11 ani s-au întors la grădinițe și școli.

Elisa Rimpler, de la BUPL, Uniunea Daneză a Educatorilor pentru Preșcolari și Tineret, a spus: "Avem o mulțime de igienizări a mâinilor în timpul zilei. Nu avem măști și trebuie să păstrăm o distanță bună unul de celălalt, așa că este o sarcină foarte dificilă."

În Norvegia, grădinițele s-au deschis deja și va fi o redeschidere parțială a liceelor și universităților începând de luni, 27 aprilie.

În Franța, începând cu 11 mai, elevii din școlile primare vor începe să se întoarcă la ore, dar în clase de cel mult 15 elevi.

În Olanda, aceștia se vor întoarce cu normă redusă, la aceeași dată, iar elevii din gimnaziu se întorc de la 1 iunie.