STEM abrevierea de la Science, Technology, Engineering, and Math sau Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică este prezent de ceva timp în spectrul mondial al educației. Suficient de mult pentru ca dascălii să poată veadea rezultate și practici desfășurate în școlile din toată lumea. Dar nu cu mult timp în urmă, mai mulți profesori au propus adăugarea unui „A” (de la arte) în conceptul STEM, stârnind o dezbatere mondială pe marginea întrebării dacă artele au un loc în educația STEM.

Care este istoria STEM?

Președintele american Barack Obama a adresat apelul în discursul său din 2011 privind Starea Uniunii - făcând referire la excepționala generație rusă care a culminat ca rezultate cu lansarea primului satelit artificial Sputnik - lansând o mișcare pentru a învăța elevii abilități ale secolului XXI pentru a deveni mai competitivi cu alte națiuni în domeniile STEM: "Acesta este momentul generației noastre Sputnik" . A fost apelul său pentru ca Statele Unite să impulsioneze inovația tehnologică pentru a rămâne competitiv cu alte națiuni, pentru a stimula creșterea economică, pentru a păstra securitatea națională și pentru a stimula ingeniozitatea. Milioane de finanțări din sectoarele publice și private au inundat formarea cadrelor didactice, s-au introdus subvenții, cercetare și programe școlare care promovează studiul STEM. În ultimul deceniu, se observă o creștere a ofertelor de cursuri de matematică și știință, așteptări mai mari la testare și o evoluție a învățării bazate pe proiecte folosind STEM ca și cadru de explorare.

După cum știu majoritatea dascălilor, roata se învârte destul de des în educație, iar mișcarea politică dominantă tinde să influențeze reformele vremii. S-a putut observa în America de după cel de-al Doilea Război Mondial o abordare bazată pe “ înapoi la fundamente ”, o perioadă plină de conservatorism. În educația americană a anilor '70 s-a observat o dezlănțuire post-Sputnik a memorării mecanice și a exercițiilor practice în favoarea unei învățări individualizate. Boom-ul tehnologic din anii 1990 și 2000 a adus americanilor un moment modern de tip Sputnik - de data aceasta, sub forma unei explozii tehnologice penetrante atât de considerabile, încât a cerut dascălilor să-și refocuseze atenția. Și acea schimbare de instruire avea un nume: STEM.

Ce este STEM mai concret?

Mișcarea educațională STEM pledează pentru a îndepărtarea de zonele de conținut segmentate, punând accentul pe tehnologie pentru conectarea disciplinelor și ancorarea predării în nevoile lumii exterioare. STEM presupune dobândirea de abilități ale secolul 21, cu care elevii să capete competență în colaborare, interogare, soluționarea problemelor și gândire creativă.

În mod ideal, elevii pot studia orice lucru prin perspectiva STEM, aplicând abilități de matematică, științe și inginerie în diverse proiecte. Internetul este plin de proiecte STEM pe care profesorii să le folosească în propriile săli de clasă.

Apar probleme STEM

Sunt voci care susțin că este posibil ca impulsul dat națiunii americane către STEM, să îi fi împins prea departe, excluzând alte abilități necesare și marginalizând finanțarea și atenția pentru programele de artă. Deși STEM nu este menit să excludă alte subiecte, în multe școli, este ceea ce s-a întâmplat. Cu așteptări sporite pentru rezultate măsurabile din partea finanțatorilor, școlile pot cu greu argumenta o alocare de fonduri la programele de arte și altele asemenea.

Conform celui mai recent Index STEM (U.S. News and World Report), lacunele rasiale și de gen se extind de fapt pentru știință și matematică. Programele STEM pur și simplu nu fac suficient pentru a atrage și a păstra elevii de culoare sau elevi de sex feminin.

Și, de fapt, școlile STEM nu produc rezultate amețitoare. După cum s-a menționat în Leadership Educațional (decembrie 2014 / ianuarie 2015),

• „O comparație între școlile STEM și non-STEM din Florida și Carolina de Nord nu a găsit nicio dovadă că elevii din școlile STEM au avut rezultate mai bune în matematică (Hansen, 2014).”

• Deși elevii din 30 de licee STEM din New York au avut performanțe mai bune decât cele din școlile publice obișnuite, cercetătorii au descoperit că „o analiză mai detaliată folosind un set bogat de parametrii, inclusiv performanțele anterioare ale testelor, reduce sau elimină acest avantaj” (Wiswall, Stiefel, Schwartz, & Boccardo, 2014, p. 1).

• Un studiu din Arizona a urmărit realizările elevilor înainte și după ce aceștia s-au transferat în nouă școli gimnaziale parțial STEM și două școli gimnaziale dedicate STEM. După trei ani, elevii au demonstrat o realizare mai mare în cele nouă școli parțial STEM, decât în școlile dedicate STEM, dar cercetătorii au avertizat că aceste câștiguri ar putea să reflecte pur și simplu modificări de performanță (și prejudecăți de selecție) pe care le-au observat la toți elevii care s-au transferat la noi școli, indiferent de focusarea acestora (Judson, 2014).

Ce este STEAM? - Artele implicate în educația STEM

Deși au existat mulți susținători ai schimbării STEM în STEAM, pentru a încorpora artele, mișcarea a fost în mare parte condusă de John Maeda, președintele Rhode Island School of Design (RISD) din 2008-2013. El consideră că artele (incluzând artele umaniste, artele plastice, muzica, design și artele limbajului) sunt componente critice pentru inovație, conceptul nefiind acela de a acorda timp egal sau mai mult pentru STEM sau pentru arte, ci de a încorpora, unde este potrivit, abilitățile artistice și cele legate de design în învățarea elevilor prin STEM.

Babette Allina director de relatii guvernamentale la RISD susține că insistența pe creativitate a cheia promovării „STEAM”, succesul fiind determinat de faptul că este condus de către interesul elevilor și a profesorilor din Statele Unite, care știau că aplicarea practică a învățării interdisciplinare, bazată pe proiect, a fost o metodologie familiară care a funcționat. Platforma dedicată a RISD a reflectat faptul că adăugarea „A” pentru artă și design la știință, tehnologie, inginerie și matematică, a crescut semnificativ creativitatea și promovează colaborarea între discipline. ”

De ce „A” în STEAM este important în educație

Avem o lipsă alarmantă de STEM în țara noastră. Dar fiecare inginer care vine cu o inovație practică aplică mult mai mult decât matematica, ingineria și priceperea tehnologică. Acesta folosește abilități de design, creativitate, comunicare și abilități artistice pentru a aduce aceste inovații la bun sfârșit. Ideea învechită conform căreia oamenii de știință sunt muncitori izolați care se ascund în laboratoare este o falsitate.

Inovatorii de astăzi sunt creativi feroce, care lucrează colaborativ, în spații de lucru deschise, împărtășind idei la nivel global cu alți gânditori și își combină puterile STEM cu niște talente remarcabile STEAM. Angajații de azi de la Google nu sunt doar ingineri software sau programatori care stau în camere întunecate, luminați doar de monitoarele de calculator. Sunt designeri care au petrecut 20 la sută din timp dezvoltând proiecte din pasiune (vezi cartea The20TimeProject). Deschizătorii de drum de astăzi sunt comunicatori care proiectează, creează, experimentează și sunt fac pionierat în văzul tuturor.

Deci, de ce am învăța elevii noștri că toate aceste abilități și discipline sunt separate și inegale?

STEAM încurajează curiozitatea naturală

John Dewey, însuși un pragmatist, a crezut în îmbinarea disciplinelor și în a permite copiilor să întrebe și să caute răspunsuri doar cu curiozitatea lor naturală. Așa cum mulți profesori au putut să constate în școala gimnazială, elevii cred în mare măsură că punerea de întrebări indică lipsa de înțelegere, nu curiozitatea. Această sechestrare a cunoștințelor în categorii care nu se conectează este, în final, dăunătoare pentru elevii noștri, deoarece în lumea reală, toate acestea se îmbină. Cercetătorul care poate folosi științele și matematica pentru a crea un nou tratament pentru boală trebuie să-și folosească, de asemenea, abilitățile de design pentru a-și imagina și vizualiza opera. Totodată, acesta trebuie să se exprime cu abilități impresionante de comunicare pentru a asigura finanțare și sprijin. El trebuie să lucreze în colaborare cu colegii și investitorii pentru a îmbunătăți și extinde ideile, apoi să vorbească public despre progresul și descoperirile sale cu elocvență și ușurință. Acest individ multi-calificat este o reprezentare a unui elev care înțelege cum disciplinele academice sunt destinate a fi o adevărată simfonie și nu o colecție de solo-uri discordante.

La nivel primar, unde disciplinele sunt mult mai puțin segregate, vedem online cele mai creative proiecte STEAM care implică și inspiră tinerii elevi. Liceele sunt încă în mare parte separate în categorii de învățare de subiecte și testare a cunoștințelor, ceea ce face mai dificilă aplicarea unui adevărat model de învățare STEAM. Lucrările din 2011 ale Consiliului Național de Cercetare al SUA despre școlile STEM au menționat că unul dintre cele mai mari blocaje pentru succesul STEM este actualul mod de testare. Majoritatea testelor de stat prezintă interogare cu alegeri multiple, necesitând pregătirea școlară extinsă în modelul de discipline segregate.

STEAM ajută la atragerea mai multor elevi în domeniile STEM

Această fracționare a domeniilor de studiu și focusarea pe testare și rigurozitate contribuie la nivelurile continuu scăzute de implicare a elevilor în STEM – în special pentru eleve. Dar științele, matematica, tehnologia și ingineria sunt fascinante! Deci, de ce insistăm, în general, să le facem atât de plictisitoare și deconectate de aplicațiile lor în lumea reală? (Asta nu înseamnă că nu există profesori și școli uimitoare care fac lucruri uimitoare. Există!) Atâta timp cât mișcarea STEM sau STEAM ar umple programele elevilor cu mai multe cursuri de matematică și științe, poate nu am dat cu adevărat acestora o șansă reală de a funcționa.

Realizarea funcționării

Pentru ca STEM să funcționeze cu adevărat, a fost necesar să fie incluse artele. Adevărații profesioniști STEM din secolul XXI sunt, de asemenea, buni designeri și comunicatori pricepuți. Trebuie să ne descurcăm mai bine ca națiune care să-i aducă pe tinerii noștri în STEM, iar adăugarea artelor este o cale practică pentru a face acest lucru. Însă succesul STEAM real constă în ajustarea politicilor noastre mai mari și a structurilor de testare pentru a ține cont de studiul combinat STEAM. Nu putem schimba în întregime ceea ce se întâmplă în sala de clasă fără a ne contabiliza modificarea măsurilor de testare. În cele din urmă, trebuie să facem ca studiul STEAM să fie angajat, relevant și conectat la lumea reală. Nu doar pentru a face ceva interesant, ci pentru că STEAM este învățarea ancorată din lumea reală.